Mε τα συστήματα αυτά επιτυγχάνεται υψηλή ποιότητα εικόνας & άνεση του εξεταζόμενου κατά την διάρκεια της εξέτασης αποφεύγοντας την κλειστοφοβία
Η παροχή
υψηλού επιπέδου απεικόνισης των αρθρώσεων αποτελεί σταθερό στόχο για την ακτινολογία καθώς αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι των μαγνητικών που πραγματοποιούνται και είναι εύκολες σχετικά στην γνωμάτευση.
Αυτό επιτυγχάνεται από τους ακτινολόγους, με τη χρήση σύγχρονων και τεχνικά απλών λύσεων.
Η τελευταία λύση για τους κλειστοφοβικούς &
μη ασθενείς
είναι οι μικροί σε μέγεθος εξειδικευμένοι τομογράφοι υψηλού πεδίου από
υπεραγώγιμο μαγνήτη για την απεικόνιση των κύριων αρθρώσεων των άκρων.
● Αγκώνας
● Πηχεοκαρπική
● Άκρο χέρι
● Γόνατο
● Ποδοκνημική
● Άκρο πόδι
Πλεονεκτήματα
|
|
Εξαιτίας αυτής της εντοπισμένης χρήσης του, το σύστημα
έχει σχεδιασθεί ως μια μικρογραφία ολόσωμου τομογράφου, ώστε μόνο η προς
απεικόνιση άρθρωση να βρίσκεται μέσα στον τομογράφο, ενώ ο ασθενής είναι καθισμένος
σε μια αναπαυτική πολυθρόνα βλέποντας τηλεόραση, ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας,
εάν το επιθυμεί.
Ως εκ τούτου τομογράφοι τέτοιου τύπου συνδυάζουν εξαιρετικά τα πλεονεκτήματα
ενός προηγμένου ολόσωμου τομογράφου υψηλού πεδίου (ομοιογένεια πεδίου, ποιότητα
και λεπτομέρεια εικόνας) και ενός ανοιχτού τομογράφου (άνετη και φιλική προς τον
ασθενή εξέταση, δυνατότητα για εξέταση σε κλειστοφοβικούς).
Επίσης αυτά τα συστήματα έχουν ιδιαίτερα χαμηλο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους μικρότερους και τεχνικά ανέφικτους για κανονικό μαγνητικό τομογράφο και δεν απαιτούν ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό για την λειτουργία τους.
Μειονεκτήματα
Μειονεκτήματα αυτών των συστημάτων είναι η χαμηλότερη ποιότητα απεικόνισης σε σχέση με κλασσικό μαγνητικό τομογράφο με πολυκάναλα πηνία και την δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών παράλληλης απεικόνισης, ο μεγαλύτερος χρόνος απεικόνισης ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ενοχλήσει τον εξεταζόμενο καθώς η ακινησία του άκρου για χρόνο άνω των 20 λεπτών ενδέχεται να είναι κουραστική, η αδυναμία λήψης διαφόρων τεχνικών απεικόνισης που είναι διαθέσιμες σε κλασσικούς μαγνητικούς τομογράφους (diffusion, T2 relaxography, ειδικές 3d ακολουθίες, ακολουθίες εξουδετέρωσης κίνησης - BLADE) και η αδυναμία απεικόνισης παχύσαρκων ασθενών ή ασθενών με μεγάλα άκρα ή με ασθενής με νάρθηκα λόγω του περιορισμένου πεδίου απεικόνισης. Επίσης είναι άβολη η απεικόνιση κάτω άκρων και του αγκώνα μικρών παιδιών λόγω μικρού μήκους των άκρων και είναι δεδομένη η αδυναμία ανοχής του μεγάλου χρόνου απεικόνισης και η παραμονή σε ακίνησια.
Άλλα συστήματα χαμηλότερου πεδίου για άλλες εφαρμογές
Άλλα συστήματα με την δυνατότητα κινητής τράπεζας προσφέρουν την δυνατότητα απεικόνισης σε διάφορες στάσεις για να επιτευχθεί απεικόνιση της άρθρωσης με φορτίο βάρους γιατί πολλές φορές η απεικόνιση με τον ασθενή σε οριζόντια θέση είνα ανεπαρκής για την ανάδειξη λειτουργικών βλαβών στην μέση, της ποδοκνημικής και του γόνατος. Ένα τέτοιο σύστημα βλέπουμε παρακάτω.
http://www.onimri.com/default.asp?LINKNAME=MSKEXTREME1.5T
http://www.esaote.com/modules/core/page.asp?p=MRI_SYSTEMS
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2818134/?tool=pubmed