Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η MR / PET στην απεικόνιση του πνεύμονα


Μια πιλοτική μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στην Γερμανία και θα δημοσιευθεί στο τέλος Αυγούστου στο περιοδικό Radiology δείχνει ότι η τεχνική MR/PET παρέχει διαγνωστικές εικόνες υψηλής ποιότητας για την εκτίμηση πνευμονικών εξεργασιών με ταυτόχρονη μείωση της δόσης ακτινοβολίας κατά τουλάχιστον 75%.
Η μελέτη αυτή προσφέρει δεδομένα που αποδεικνύουν την κλινική χρησιμότητα της
υβριδικής απεικονιστικής μεθόδου MR/PET, καθώς όπως ευρέθη παρατηρήθηκε παρόμοιος χαρακτηρισμός των βλαβών και σταδιοποίηση των καρκινικών όγκων σε επτά από τους δέκα ασθενείς σε σύγκριση την κλασσική PET / CT.
Η
MR/PET θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική εναλλακτική επιλογή για την απεικόνιση του θώρακα, μαζί με μια δραματική μείωση στην έκθεση σε ιονίζουσες ακτινοβολίες από περίπου 28 mSv για την μέση δόση μίας εξέτασης PET / CT σε 7 mSv απεικόνιση με MR/PET για ολόκληρο το σώμα, όπως αναφέρει στην μελέτη η επικεφαλής συγγραφέας δρ  Ν. Schwenzer, από τμήμα την πανεπιστημιακή κλινική ακτινολογίας του πανεπιστημίου Eberhard-Karls University στην Tübingen (Radiology, Vol. 264:2, σελ. 551-558).





Βελτίωση συγκριτικά με την PET / CT

Η ανάπτυξη της PET / CT έχει οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, ιδίως σε συνδυασμό με την απεικόνιση και απομακρυσμένων περιοχών για την ανάδειξη μεταστάσεων και την καλύτερη σταδιοποίηση, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Αλλά η υβριδική αυτή απεικόνιστική μέθοδος έχει και τα μειονεκτήματά της. Εδώ η μαγνητική τομογραφία σε συνδυασμό με την τομογραφία ποζιτρονίων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη ικανότητα απεικόνισης του θωρακικού τοιχώματος, των λεμφαδένων και των παρακείμενων μαλακών ιστών.
Η άφιξη του υβριδικού
MR/PET τομογράφου κατά το προηγούμενο έτος αύξησε την πιθανότητα μιας ταυτόχρονης σάρωσης που θα μπορούσε να ξεπεράσει τους περιορισμούς της PET / CT και της μαγνητικής τομογραφίας, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Η ομάδα αποφάσισε να συγκρίνει την MR/PET στην απόδοσή της για την σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα με εκείνη της PET / CT, και επίσης να εξετάσει την ακρίβεια ποσοτικοποίησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 10 ασθενείς, ηλικίας 38 έως 73 ετών, με μέση ηλικία 59 ετών, έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες με ιδιαίτερα ύποπτες εξεργασίες ή με διαγνωσμένο καρκίνο του πνεύμονα.
Και οι 10 ασθενείς δεν κατανάλωσαν τροφή για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τη λήψη της ενδοφλέβιας ένεσης του ραδιοφαρμάκου της FDG. Η σάρωση έγινε σε ολοκληρο το σώμα με συνδυασμό αξονικής τομογραφίας με σκιαγραφικό και σάρωσης τομογραφίας ποζιτρονίων σε 5 πακέτα τομών με αρχή την βάση του κρανίου και τέλος λίγο κάτω από την μέση του μηρού. (Hi-Rez Biograph 16, Siemens Healthcare).
H PET / CT απεικόνιση άρχισε με αξονική τομογραφία μετά τη χορήγηση 100 έως 120 ml ιωδιούχου σκιαγραφικής ουσίας (iopromide , Ultravist, Bayer HealthCare Pharmaceuticals). Η PET απεικόνιση ακολούθησε την αξονική τομογραφία περίπου 55 έως 65 λεπτά μετά την ένεση με FDG με σαρώσεις διάρκειας λίγο κάτω από τα τρια λεπτά ανά θέση.



Τομογράφος PET / CT Hi-Rez Biograph 16 της Siemens Healthcare.


Όλες οι εξετάσεις MR/PET διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας υβριδικό σύστημα (Biograph mMR, Siemens) που μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονη PET και MR απεικόνιση κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης.
Το κομμάτι της μαγνητικής τομογραφίας σε αυτό το σύστημα είναι ένας 3 Τέσλα μαγνήτης με μήκος 163 εκατοστών και μία οπή των 60 εκατοστών. Οι ενσωματωμένοι ΡΕΤ ανιχνευτές διαθέτουν κρυστάλλους σπινθηρισμού LSO (lutetium oxyorthosilicate) σε συνδυασμό με συμβατές με μαγνητικό πεδίο φωτοδιόδους.



Τομογράφος MR/PET 3 Tesla, Biograph mMR της Siemens.

Οι Schwenzer και οι συνεργάτες της, προτείνουν σάρωση  MR/PET περίπου 30 λεπτά μετά την εξέταση PET / CT με λήψη δεδομένων σε 5 πακέτα σάρωσης με διάρκεια έξι λεπτά ανά θέση. Ο χρόνος μετά την πρόσληψη FDG κυμάνθηκε μεταξύ 110 και 143 λεπτά, με ένα μέσο χρόνο 126 λεπτών. Ο χρόνος ανάκτησης εικόνων PET ανά θέση ήταν διπλάσιος από αυτό της PET / CT εξέτασης για να γίνει χρήση του χρόνου αυτού για την εκτέλεση μίας πλήρους μαγνητικής τομογραφίας και για την λήψη ανάλογου αριθμού φωτονίων σε σχέση με την PET / CT η οποία είχε το πλεονέκτημα να εκτελείται χρονικά πιο κοντά στην χορήγηση του ραδιοφαρμάκου.
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης
τον λόγο όγκου προς ήπατος για όλες τις εντοπισμένες πνευμονικές εξεργασίες ανάλογα με την περιοχή ενδιαφέροντος.


MR/PET και PET / CT συμφωνούν διαγνωστικά

Εξετάσεις και με τα δύο είδη τομογράφων ήταν εφικτή και στα 10 άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη, με την MR/PET να προσφέρει διαγνωστική ποιότητα εικόνας χωρίς προφανείς ψευδενδείξεις και καλή οριοθέτηση του όγκου. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης διαγνωστική συμφωνία μεταξύ της PET / CT και MR/PET, στις περισσότερες περιπτώσεις.



Στεφανιαία εικόνες PET / CT και PET / MR
μίας ασθενούς 64 ετών με καρκίνο του πνεύμονα στο δεξιά άνω λοβό. Ανατομικές εικόνες (a, d), υπέρθεση δεδομένων ΡΕΤ και ανατομικών εικόνων (b,e), και FDG-PET εικόνες (c,f) δείχνουν τα ευρήματα. Σε επτά από τους 10 ασθενείς, η MR/PET εμφάνισε ισοδύναμη διαπίστωση στη διαγνωστική εκτίμηση των πνευμονικών αλλοιώσεων σε σύγκριση με την εξέταση ΡΕΤ / CT αναφοράς. Εννέα από 10 βλάβες έδειξε έντονη πρόσληψη της FDG. Μια βλάβη ήταν μορφολογικά ύποπτη για κακοήθεια σε αξονική τομογραφία και την μαγνητική τομογραφία, αλλά δεν έδειξε καμία πρόσληψη FDG.


«Προκαταρκτικά στοιχεία μας δείχνουν ότι η ταυτόχρονη MR/PET απεικόνιση προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην απεικόνιση του θώρακα με σημαντικά μειωμένη έκθεση στην ακτινοβολία (περίπου 75% μείωση της δόσης) από περίπου 28 mSv για στάνταρ δόση PET / CT σε 7 mSv για ολόκληρο το σώμα PET / MRI εξέταση, "Schwenzer και συνεργάτες κατέληξαν στο συμπέρασμα.
Προτείνεται η διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας με MR/PET για την παρακολούθηση της θεραπείας σε πνευμονικές μάζες, ιδίως όσον αφορά την λειτουργική μαγνητική τομογραφία (DWIBS, He lung perfusion).



Σύγκριση της τεχνικής DWIBS (αριστερά) και της PET/CT (δεξιά). Η ολόσωμη απεικόνιση με DWIBS παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη ευαισθησία, ειδικότητα και διακριτική ικανότητα (και θεωρητική και κλινική).


Λειτουργική απεικόνιση των πνευμόνων σε πραγματικό χρόνο με την βοήθεια εισπνοής ήλιου για την ανάδειξη δομικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του πνευμονικού παρεγχύματος.

MR/PET: current status in clinical routine and market

Description of technology Positron Emission Tomography combined with Magnetic Resonance Imaging (PET-MRI) is an emerging technology rec...