Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γέννηση εντός ανοικτού τύπου μαγνητικού τομογράφου







Μια ομάδα η οποία αποτελείται από ακτινολόγους, μαιευτήρες και μηχανικούς τροποποίησαν ένα «ανοιχτό» μαγνητικό τομογράφο (Philips Panorama 1.0 tesla με την χρήση του πηνίου BodySP-Xl receiver coil), επιτρέποντας σε μια μητέρα να μπορεί να είναι αρκετά άνετα και να γεννήσει εκεί.

Ο μαγνητικός τομογράφος έχει ήδη λάβει μοναδικές εικόνες του σώματος της μητέρας και την κίνηση του μωρού της, το κανάλι της γέννησης μέχρι το σημείο όπου βγαίνει το κεφάλι του στον κόσμο. Η γέννηση, που πραγματοποιήθηκε εντός του τομογράφου κύλησε ομαλά και τόσο η μητέρα και το μωρό ήταν σε καλή υγεία δήλωσε ο εκπρόσωπος του εγχειρήματος.

Η γέννηση ήταν το αποκορύφωμα μιας διετούς ερευνητικής εργασίας από την ομάδα. Ο μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιεί ισχυρό μαγνήτη για να μαγνητίσει κάποια άτομα στο σώμα, που καθίσταται ανιχνεύσιμο στα ραδιοκύματα. Είναι σημαντικό ότι μπορεί να απεικονίσει διατομές σε οποιοδήποτε επίπεδο του σώματος, απεικονίζοντας περίπλοκες λεπτομέρειες των μαλακών ιστών και των οστών του σώματος.

Η ομάδα τροποποίησε ένα ειδικό «ανοικτό μαγνητικό τομογράφο» σε συνδυασμο με καρδιοτοκογράφο, ένα νέο είδος μηχανής που έχει ανοιχτή δομή και είχε τον απαραίτητο χώρο για τη μητέρα να γεννήσει και ταυτόχρονα να είναι εφικτή η παρακολούθηση των φυσιολογικών παραμέτρων του εμβρύου.

Η ομάδα των γιατρών  επικεφαλής της οποίας είναι ο Christian Bamberg, πραγματοποίησαν αυτό το ιατρικό επίτευγμα το Νοέμβριο του 2010 όμως μέχρι πρότινος είχαν δημοσιευτεί μόνο κάποιες φωτογραφίες.
Στο βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων φαίνεται το έμβρυο την ώρα που "κατεβαίνει" στο σώμα της 24χρονης μαμάς του, η οποία δέχτηκε να συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα.
Η μητέρα του νεογέννητου βρισκόταν επί 45 λεπτά στο εσωτερικό του μαγνητικού τομογράφου.
 Οι γιατροί χρειάστηκε να διακόψουν την εγγραφή λίγο πριν γεννηθεί το μωρό, προκειμένου να μην εκτεθεί στον θόρυβο του μαγνητικού τομογράφου.



H μεθοδολογία αυτή θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το πώς κινείται το μωρό μέσω της λεκάνης της μητέρας και κάτω από το κανάλι της γέννησης - ζητήματα που έχουν από καιρό μελετηθεί και συζητηθεί. Το Ινστιτούτο Ακτινολογίας και η Μαιευτική Κλινική του ιδρύματος θα συνεργαστούν στενά για το έργο.


Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων είναι η σημαντική βοήθεια στην κατανόηση από τους ερευνητές γιατί περίπου 15 τοις εκατό των εγκύων γυναικών χρειάζονται καισαρική τομή, επειδή το μωρό δεν δύναται να προχωρήσει σωστά στο κανάλι γέννησης.

MR/PET: current status in clinical routine and market

Description of technology Positron Emission Tomography combined with Magnetic Resonance Imaging (PET-MRI) is an emerging technology rec...