Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

H DWI (diffusion weighted imaging) είναι ανώτερη από την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των καρκίνων του πνεύμονα.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21619964

 Εισαγωγή:  H απεικόνιση διάχυσης μαγνητικού συντονισμού (DWI) καθιστά δυνατή την ανίχνευση κακοήθων όγκων και βασίζεται στη διαφορά στην ταχύτητα διάδοσης των μορίων νερού στους ιστούς. Οι στόχοι της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει τη χρησιμότητα της DWI σε σύγκριση με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων-αξονική τομογραφία (PET-CT) για την αξιολόγηση του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ των συντελεστή διάχυσης (ADC) και διάφορες παθολογίες.




Μέθοδος: Εξήντα τρεις ασθενείς με πρωτοπαθή μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είχαν εγγραφεί στη μελέτη αυτή. Η DWI και PET-CT έγιναν πριν από την επέμβαση. Υπήρχαν 42 αδενοκαρκινώματα, 19 ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, καθώς και δύο άλλους τύπους κυττάρων.
Αποτελέσματα: Εξήντα ένας καρκίνοι του πνεύμονα (97%) ανιχνεύθηκαν οπτικά με DWI. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους 54 (86%), που ανιχνεύθηκαν με PET-CT. Η ακρίβεια για σταδιοποίηση Ν με την DWI ήταν 0,81 (51 από 63), η οποία ήταν υψηλότερη από 0,71 (45 από 63) με PET-CT. Η ευαισθησία (0,75) για ανίχνευση κάθε μεταστατικού λεμφαδένα μέσω της DWI ήταν σημαντικά υψηλότερο από το (0,48) της PET-CT. Η ειδικότητα για κάθε μη μεταστατικό λεμφαδένα ήταν 0,99 και 0,97 αντίστοιχα για DWI και PET-CT. Η ακρίβεια (0.95) για τη διάγνωση των λεμφαδένων με την DWI ήταν σημαντικά υψηλότερη από το (0.90) της PET-CT. Υπήρξε μια αδύναμη αντίστροφη συσχέτιση (συντελεστής συσχέτισης: 0.286) μεταξύ των συντελεστων ADC και της μέγιστη τυποποιημένη τιμής απορρόφησης, αλλά καμία σχέση μεταξύ της αξίας ADC και του μέγεθος του όγκου. Οι τιμές ADC εμφάνιζαν αύξηση όταν υπήρχε αυξημένη διαφοροποίηση των κυττάρων.









MR/PET: current status in clinical routine and market

Description of technology Positron Emission Tomography combined with Magnetic Resonance Imaging (PET-MRI) is an emerging technology rec...